Wendy McNeill 2015


Wendy McNeill – Black/White (video)
Wendy McNeill – In Bocca al Lupo (video)
Wendy McNeill – Beyond All Reason (video huiskamerconcert)
Wendy McNeill – In Bocca Al Lupo (video huiskamerconcert)

En dan is er ineens zo’n cd die je de rest bijna doet vergeten…. For The Wolf, A Good Meal. Onze eerste kennismaking met Wendy McNeill. Volgens kenners hoort deze muziek in het vakje Folk-noir, maar wat mij betreft heeft ze haar eigen vakje verdiend. Een heel eigen geluid, sobere muziek met voornamelijk accordeon en bas, knappe verhalende teksten die helder worden gezongen. Een genot om naar te luisteren en bejubeld door een groeiende groep bewonderaars.

Wendy McNeill tourt binnenkort door Europa, te beginnen in Barcelona, dan Luzern, Wetzlar, Mannheim, München, Wenen, Kufstein, Stuttgart, Sappemeer, Keulen, Haldern, Middelburg, Nijmegen, Eindhoven (Het Muziekgebouw) en Amsterdam (Paradiso).
Je leest het goed: Sappemeer staat er ook tussen!! Ze komt samen met bassist Julio Fuster en geeft een concert in onze huiskamer!

“Als je naar de Canadese Wendy McNeill luistert dan hoor je al gauw referenties naar Kate Bush, Sinéad O’Connor en Björk. Deze accordeonspeelster, die tegenwoordig woonachtig is in Zweden, weet op een heerlijke manier en met ogenschijnlijk speels gemak te goochelen met teksten en melodieën. Het is theatraal, krachtig, breekbaar, speels, donker en spookachtig tegelijk.” (aankondiging Paradiso)

Hieronder enkele recensies van haar laatste twee cd’s:

“Met For the Wolf, a Good Meal brengt Wendy McNeill haar vijfde album op de markt. Je hoort ook op deze plaat weer de invloed van landgenoten Leonard Cohen en Joni Mitchell. Van Joni Mitchell heeft ze het sprookjesachtig arrangeren geleerd, van Cohen het heldere vertellen/zingen. En hoewel McNeill niet de eerste Canadees is die gebruik van de accordeon, onderscheidt ze zich op deze manier wel op een heel bijzondere manier.” (Jan Douwe Kroeske, 2 meter sessions)

“Op One Colour More is Wendy McNeill weer een meester in het opbouwen van de spanning in haar songs. Een song die ingetogen begint kan eindigen met zwaar aangezette en zelfs wat dramatische klanken en bij Wendy McNeill klinkt het eigenlijk nooit gekunsteld, wat bijzonder is. Bij beluistering van One Colour More moest ik vaak denken aan het oude werk van Sinéad O’Connor (de zang, de dynamiek, het drama), maar One Colour More heeft ook iets van Kate Bush (het experimentele en expressieve), van Scandinavische ijsprinsessen (het mystieke en onderkoelde) en zeker ook van de eveneens wat minder bekende Nina Nastasia.” (Erwin Zijleman, Krenten uit de pop)

Zie ook:
http://wendymcneill.com/

 
Dr. Aletta Jacobsstraat 9 – 9611 EA  Sappemeer
Zaterdag 30 mei 2015 om 20.00 uur